Monday, November 26, 2007

Joan - η άνοδος

Η Joan δεν υπήρξε η σπουδαιότερη ηθοποιός του κόσμου. Είχε μάλλον περιορισμένη γκάμα. Όμως μέσα σε αυτή την γκάμα, έκανε θαύματα. Ο χρόνος έχει υπάρξει επιεικής μαζί της και οι ερμηνείες δεν φαίνονται σήμερα ξεπερασμένες. Έχουν μία λιτότητα που τις κάνουν φρέσκες και μοντέρνες.
Στην οριακή ηλικία των 40 χρόνων η Joan πήρε το πολυπόθητο OSCAR αγαλματάκι και για μια πενταετία περίπου έδωσε μερικές από τις πιο σημαντικές της ερμηνείες. Μετά από εκεί είχε μόνο κατηφόρα. Υπερβολική κατηφόρα. Με δύο μόνο φωτεινές εξαιρέσεις. Υπερβολικά φωτεινές όμως. «Johnny Guitar» και «Τι συνέβη στην Baby Jane ?»
Στα πλαίσια της κατηφόρας ασχολήθηκε με πολλά πράγματα.
Αντικατέστησε την θετή της κόρη στα γυρίσματα μιας σαπουνόπερας ….. Η Joan σαράντα χρόνια μεγαλύτερη από τον ρόλο , εμφανώς μεθυσμένη και εντελώς απροετοίμαστη έγινε το ανέκδοτο της πόλης….
Στα τέλη της δεκαετίας του 60 η Joan ήταν guest στο σώου της Lucille Ball. Η τυραννική Lucille όταν ανακάλυψε ότι η Joan έπινε βότκα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων παραλίγο να την απολύσει. Η Joan αργότερα εξομολογήθηκε σε φίλους της «Και λένε μετά εμένα ότι είμαι σκύλα ….».
Συμμετείχε σε διάφορες ταινίες θρίλερ δεύτερης διαλογής και σε γκραν γκινιόλ. Στην ερώτηση του καλού της φίλου William Haines γιατί το κάνει αυτό, απάντησε ότι είναι η μόνη δουλειά που ξέρει να κάνει….

No comments: